Dokumentumok

H22 Munkahelyi expozíció csökkentése

Szerző: Kristóf Csaba

A hegesztő három legfontosabb, legnehezebben megítélhető expozíciójának (optikai sugárzás, káros anyagok belélegzése, zaj) becslése, kezelése.


dokumentum letöltése

kapcsolódó fórumtémák

Kiegészítés

Elektromágneses tér megítélése

2013-09-23

A H22 dokumetumot kiegészítő információ: 

A H6.1 dokumentumban leírt elektromágneses tér expozíciójának megítéléséhez a következő szabványok alkalmazása indokolt:

MSZ EN 50444:2008 Alapszabvány az embernek az ívhegesztéshez és hasonló eljárásokhoz használt berendezésekből származó elektromágneses tereknek való kitettsége kiértékelésére

A szabvány ipari vagy háztartásbeli alkalmazásra szánt, ívhegesztésre és rokon eljárásaira szolgáló berendezésekre vonatkozik, beleértve a hegesztő áramforrásokat, huzalelőtoló és más segédkészüléket, pl. pisztolyokat, folyadékhűtőket és ívstabilizáló, -gyújtó készülékeket.

A szabvány meghatározza az ívhegesztő berendezés használata során keletkező elektromágneses tér nagyságának megítélését, meghatározza a méréshez szükséges  szabványos feltételeket és a vizsgálati elrendezést.

MSZ EN 50445:2008 Termékcsaládszabvány az ellenállás-hegesztéshez, az ívhegesztéshez és hasonló eljárásokhoz használt berendezések megfelelőségének kimutatására az ember (0 Hz – 300 GHz-es) elektromágneses tereknek való kitettségére vonatkozó alapvető korlátozások szempontjából

Ez a termékcsalád szabvány az ellenállás-hegesztéshez, ívhegesztéshez és rokon eljárasikhoz készült, ipari és háztartási környezetben használt áramforrások, huzalelőtolók és kiegészítő komponensek, mint hegesztőpisztoly, folyadékhűtő, ívsgyújtó és stabilizáló eszközök elektromágneses terének megítésére vonatkozik az emberu testre gyakorolt hatása alapján.

MSZ EN 50505:2008 Alapszabvány az embernek az ellenállás-hegesztéshez és hasonló eljárásokhoz használt berendezésekből származó elektromágneses tereknek való kitettsége kiértékelésére

A szabvány az ellenállás-hegesztéshez és rokon eljárásaihoz használt berendezések elektromágneses terének megfelelő értékélésére, szabványos kezelési feltételek és távolságok meghatározására vonatkozik.


Expozíciós Forgatókönyv Hegesztéshez (WES)

2013-10-01

European Welding Assosiation

Expozíciós Forgatókönyv Hegesztéshez [Welding Exposition Scenario]

Az EU REACH rendeletének megfelelően vegyi készítmények minden gyártójának és importálójának ki kell adni egy expozíciós forgatókönyvet, amely a készítmény teljes élettartamára vonatkozik. Hegesztőanyagok készítéséhez széles körben használnak kémiai alkotókat. Az EWA, együttműködve az EUROFER-rel elkészített egy kiadványt egy hegesztésre vonatkozó expozíciós forgatókönyvről, amely része lehet a REACH regisztrációs dokumentumoknak.

 

 

 

 


dokumentum letöltése

Védőöltözet vs. optikai sugárzás

2014-05-21

A hegesztő szemének és arcának védelmét megfelelően ellátja az MSZ EN 175 követelményeit kielégítő hegesztő pajzs.

A test más, szabadon maradó részeinek védelmére szánt öltözet (kámzsa, nyakvédő, overal stb.) feleljen meg a hegesztéshez használatos védőruházatokokra vonatkozó MSZ EN ISO 11611 szabvány követelményeinek.

Figyeljünk azonban arra, hogy ez a szabvány új termékre nem írja elő az UV sugárzás áteresztés vizsgálatát. A B melléklet azonban javasol egy eljárást a védőruha állapotának rendszeres ellenőrzésére, UV áteresztés egyszerű vizsgálatával, amelyet célszerű a hegesztő védőöltözetének minden elemén rendszeresen elvégezni.